DESPRE PREPELITE

Prepelitele, datorita deliciului carnii lor, au fost dintotdeauna urmarite de vanatori. Fresce egiptene din anii 2500 - 2350 ien. reprezinta capturarea lor cu plase, iar in Vechiul Testament se gasesc multe referinte la prepelita de la de grau. Astazi, aceste pasari miraculoase pot fi crescute in conditii intensive. Aceasta se datoreaza efortului de selectie depus de japonezi.
Cresterea prepelitelor japoneze este in prezent in plina ascensiune.Desfasurarea acestei activitati in mici ferme, proprietate personala prezinta urmatoarele caracteristici si avantaje:
1. Necesita spatii reduse de crestere.
2. Cheltuielile cu echiparea crescatoriei si cu procurarea materialului matca sunt, de asemenea, mici.
3. Carnea si ouale de prepelita sunt recunoscute pentru un gust deosebit de apetisant, dar la acesta se adauga si recomandarile medicale de consumare.


In prezent cresterea se face in centre mari, cu o rapiditate mai mare decat cea obtinuta la puii de gaina.

La sase saptamani femela face primul sau ou. Acesta cantareste 8 - 11 grame. Apoi, intr-o perioada de 8 - 12 luni ea va face cate un ou la fiecare 16 - 24 de ore.

Daca o crescatorie pentru carne se arata foarte rentabila, nu trebuie sa uitam ca productia de oua poate fi tot asa de amplu exploatata in scopuri comerciale.

Prepelita japoneza (Conturnix Coturnix Japonica)
Greutate: 150 grame masculul, 150 grame femela
Productie oua: primele oua la varsta de 40 de zile (la alte specii minimum 120 - 150 zile); cca. 300 oua/an; perioada de incubatie a acestora este de 16/17 zile, fata de 21 la gaina sau 28/30 la rata, gasca, curca. Ouale au o valoare alimentara superioara celor de gaina.
Spatiu de crestere: redus (intr-o camera de 3,3 m pot fi crescute 500 de prepelite.).



Sisteme intensive de crestere

In captivitate larga pasarile se intretin:
1. Pe asternut permanent.
2. Pe gratare din sipci sau plastic.
3. In sistem combinat.

Intretinerea pasarilor in captivitate stransa se realizeaza in baterii multietajate, specifice diferitelor categorii de pasari.


Prepelitele ouatoare produc in medie 300 oua/an.
10/20 % dintre acestea ajung la 350 oua/an.
Uneori se pot atinge si productii exceptionale de 480 oua/an.
Spre deosebire de gaini, prepelitele oua de obicei seara.
Greutatea oului este de 8 - 12 grame si reprezinta 1/16 - 1/10 din greutatea corporala. Fata de oul de gaina care este de 5 ori mai mare, oul de prepelita contine de 5 ori mai mult fier, de 6 ori mai multa vitamina B1 si de 15 ori mai multa vitamina B2. Toate acestea ii confera calitati TERAPEUTICE.