Informatii despre gaini

Cele mai des intalnite motive pentru cresterea puilor acasa, sunt : oua proaspete, carne proaspata, pentru gradinarit (excrementele de pui sunt un bun ingrasamant) dar si pentru amuzament (ferme pentru hobby).

Motivul pentru care cresti pui poate influenta, pana la un anumit grad, lucrurile de care ai nevoie pentru a incepe acest hobby amuzant. Bineinteles, toti puii au niste cerinte generale de crestere indiferent de motivul pentru care sunt crescuti. Toti puii au nevoie de o cotineata care sa ii protejeze de pradatori si de vreme; apa curata si mancare proaspata; un spatiu adecvat. Totusi, motivul tau pentru care cresti pui poate influenta modul cum le construiesti cotineata sau ce fel de hrana le dai.

Motivul pentru care cresti puii are cea mai mare influenta asupra tipului de rasa de pui pe care o cumperi. Daca ii cresti pentru oua proaspete, e de preferat sa alegi o rasa mixta sau o rasa comerciala de gaini ouatoare . In cazul in care ii cresti pentru carne, iti vei dori o rasa care creste repede si transforma hrana eficient in greutate corporala Si exista o infinitate de posibilitati in situatia in care cresti puii doar pentru divertisment!

Inceputul
In primul rand, ia in considerare cum vrei sa incepi sa iti formezi grupul de pasari. Majoritatea incepatorilor isi formeaza cardul de pasari cu pui cumparati de la crescatorii.

Daca vrei ceva mai aventuros si nu te deranjeaza sa aloci timp ca sa te instruiesti in aceasta privinta, iti poti forma cardul folosind oua fertile si incubandu-le tu personal. Iti va lua ceva mai mult timp, dar este o experienta extraordinara si este educationala in special pentru copii.

Indiferent cum iti incepi proiectul, trebuie sa asezi puii iesiti din ouatoare intr-un loc special amenajat care sa le mentina o temperatura ridicata. Aseaza aceasta clocitoare intr-o zona protejata de pradatori, dar si mare grija la copii sau animale de companie. Puii au nevoie de o temperatura de aproximativ 35 de grade Celsius in primele 7 zile; aceasta este diminuata treptat pana sunt complet acoperiti de pene.

Ofera-le puilor tai acces usor la apa proaspata si curata si hrana. Hraneste-ti puii cu alimente bogate in proteine care sunt esentiale pentru cresterea lor adecvata si dezvoltare. Daca ti-ai cumparat puii de la o crescatorie, ar putea sa fie putin stresati pentru ca au fost transportati. Daca tu crezi ca le va fi de ajutor, cumpara un mix de vitamine pentru pui si adauga-le in apa ca sa ajuti la intarirea sistemului lor imunitar.

Adapostirea puilor
Pe masura ce puii cresc, va trebui sa ii scoti din clocitoare si sa ii duci intr-o cotineata. O cotineata buna iti va proteja cardul de vremea proasta, le va asigura spatiul necesar, stinghii pe care sa se odihneasca, si (daca sunt gaini ouatoare) aloca spatiu pentru cuiburi.

Nu e nevoie de stinghii daca avem de-a face cu gaini outoare.

Constructia unei curti pentru pasari
Puilor tai le-ar placea sa se poata juca afara, unde vor avea acces la soare, aer proaspat si poate plante si gandaci. O curte de pasari trebuie protejata de un gard puternic si de un acoperis sau o aparatoare de un fel sau altul. Poate vrei sa iei in considerare si o cutie cu pamant care sa fie mutat prin curte astfel incat puii tai sa aiba intotdeauna teren proaspat unde sa scormoneasca.

Zilele cand puii puteau alerga in liberatate s-au sfarsit practic. Masinile si animalele vecinilor tai sunt inamici periculosi, la fel ca si pradatorii naturali ca soimii si dihorii. O curte de pasari reprezinta un compromis intre libertatea totala si ingradirea lor intr-o cotineata. Daca ai posibilitatea, te sfatuim sa le asiguri puilor tai un fel de spatiu ingradit in aer liber unde sa se poata bucura de natura fara riscul de a fi raniti.

Cu ce hranesc puii?
Poti alege hrana sub diferite forme, incluzand graunte, terci si faramituri. Grauntele sunt cele mai usor de oferit ca hrana si puilor li se pare la fel, deci este mai putina risipa. Experimenteaza totusi cu diferitele tipuri si vezi care functioneaza cel mai bine pentru ei.

Vei dori sa le dai puilor tai si pietris. Acesta consta in mici pietricele pe care puii le depoziteaza in pipota. Deoarece puii nu au dinti, pietrisul este folosit ca sa macine mancarea. Pentru pui, pietrisul este necesar numai daca mananca graunte sau alte alimente solide. Puii care mananca piure sau faramituri nu au nevoie. Daca iti hranesti puii cu pietris, nu le da carapacea de la stridii. Cantitatea de calciu sumplimentara din coaja stridiilor va cauza probleme de dezvoltare a oaselor la tinerele pasari (desi este foarte benefica pentru gainile ouatoare).

Sa cresti pui este amuzant!
Sunt mult mai multe de invatat despre acest hobby fantastic. Acest articol este de abia o introducere care iti da cateva indicatii despre cresterea puilor. Pe masura ce te vei ocupa de cresterea acestor pasari, vei avea nevoie sa inveti cum sa previi bolile, sa eradici parazitii si sa faci fata unor probleme ca devoratul oualelor si smulsul penelor. Dar cu ajutorul informatiilor de pe site-urile de profil si a altor persoane care au acelasi hobby, cresterea puilor va fi un succes!





Cum sa crestem singuri gaini de tara

Orice om care locuieste la oras ravneste la gustul de ou “de tara“ si la un pui gustos, iar cresterea gainilor este o afacere simpla, oportuna si profitabila, deoarece, cu o investitie initiala de maximum 1000 euro, se pot obtine venituri de circa 200 euro pe luna din vanzarea carnii, oualor, puilor vii si chiar a penelor.

• In ziua de azi tot mai multa lume prefera mancarea sanatoasa si bio. Suntem asaltati din toate partile de “orice” cu “gust de”.
• Un alt avantaj consta in faptul ca afacerea se poate dezvolta in microferme sau chiar in gospodariile din localitatile de la periferia sau in apropierea oraselor, in concluzie, construirea adaposturilor este ieftina.
• Trebuie sa mai aveti in vedere si faptul ca statul acorda o serie de subventii pentru acest tip de afacere.
• O microferma are un efectiv de aproximativ 1000 gaini, pe un spatiu de cel putin 200 mp. Aceasta activitate se poate derula si in sistemul micilor gospodarii taranesti. Este bine de stiut ca de pe urma a 200 de gaini si lucrand doar in timpul liber, in afara serviciului, se poate obtine un venit de circa opt sute de lei pe luna.

In cazul in care v-ati hotarat sa porniti o mini afacere cu gaini, trebuie sa mai aveti in vedere cateva detalii esentiale:
• alegerea celor mai potrivite rase de gaini;
• stabilirea alimentatiei optime;
• construirea de adaposturi ieftine;
• planul afacerii cu ajutorul caruia se poate obtine un credit;
• legislatia specifica activitatii;
• cresterea puilor pentru carne;
• cresterea gainilor pentru oua;
• managementul si marketingul afacerii;
• adrese utile: furnizori de material biologic, incubatoare, furaje, produse veterinare.
• Este bine sa cunoastem preturile practicate in prezent pe piata gainilor de rasa.







Rasele grele au ca si caracteristica comuna greutatea corporala mare (3,4 - 4,5 kg femela Cochinchina, Brahma, Dorking, Langshan, etc.) si 4,5 - 5,5 kg masculul.
RASA COCHINCHINA
Originea: China
Varietate de culoare: galben-potarnichiu, alba, neagra, barata
Greutate: cocos 4,5 - 5,5 kg, gaina 3,5 - 4 kg
Productie oua: 80 - 110 oua anual (greutate 55 grame)


RASA BRAHMA
Originea: India, bazinul fluviului Brahma-Putra
Varietate de culoare: hermitat deschis, hermitat inchis, galben
Greutate: cocos 4,5 - 5,5 kg, gaina 3,5 - 4,5 kg
Productie oua: 120 - 140 oua anual (greutate 60 grame)


RASA LANGSHAN
Originea: China
Varietate de culoare: neagra, alba, albastra
Greutate: cocos 4-5 kg, gaina 3-4 kg
Productie oua: 100 - 130 oua anual (greutate 60 grame)


RASA DORKING
Originea:
Varietate de culoare:
Greutate:
Productie oua:




Rasele mixte au greutatea cuprinsa intre 2,5 - 3,5 kg femela si 3,5 - 4,5 kg g masculul. Din aceasta grupa fac parte rasele Orpington, Plymouth Rocks, Rhode Island, Austalop, Sussex, Wiandotte, etc.
RASA ORPINGTON
Originea: Anglia
Varietate de culoare: alb, negru, barat, galben, albastru
Greutate: cocos 4 - 4,5 kg, gaina 3 - 3,5 kg
Productie oua: 130 - 160 oua anual (greutate 65 grame)
RASA ARAUCANA
Pasare mixta, precoce, avand o productie medie de oua a caror coaja are culoarea albastra. Aceasta rasa a fost obtinuta prin incrucisarea, de navigatori in America de Sud, a gainilor salbatice filipineze si a gainilor autohtone spaniole.



RASA WIANDOTTE
Originea: America de Nord
Varietate de culoare: alb, argintiu, potarnichiu, negru
Greutate: cocos 3,5 - 4 kg, gaina 2,5 - 3 kg
Productie oua: 180 - 200 oua anual (greutate 60 grame)


RASA AUSTALOP
Originea: Australia
Varietate de culoare: negru
Greutate: cocos 3,6 - 4,2 kg, gaina 2,8 - 3,2 kg
Productie oua: 160 - 190 oua anual (greutate 60 grame)


RASA PLYMOUTH ROCK
Originea: America de Nord
Varietate de culoare: alb, barata, potarnichiu, albastra
Greutate: cocos 3,5 - 4 kg, gaina 2,5 - 3 kg
Productie oua: 180 - 200 oua anual (greutate 60 grame)








Rasele usoare au greutatea corporala relativ scazuta (pana la 2 kg femela si pana la 3 kg masculul). Ele sunt crescute pentru productia mare de oua. Au un consum relativ mic de furaje. Din aceasta categorie fac parte rasele: Italiana, Hamburg, Orlov, Leghorn, La Fleche, Dominicana, etc.
RASA ITALIANA
Originea: Italia
Varietate de culoare: potarnichiu, alb, barata
Greutate: cocos 2,5 - 3 kg, gaina 2 - 2,5 kg
Productie oua: 170 - 190 oua anual (greutate 60 grame)


RASA HAMBURG
Originea: Anglia
Varietate de culoare: negru, argintiu
Greutate: cocos 2 - 2,5 kg, gaina 1,5 - 2 kg
Productie oua: 150 - 170 oua anual (greutate 50 grame)


RASA ORLOV
Originea: Rusia
Varietate de culoare: cafeniu, alb, pestrita
Greutate: cocos 3 - 3,5 kg, gaina 2 - 2,5 kg
Productie oua: 150 - 170 oua anual (greutate 50 grame)


RASA DOMINICANA
Originea:
Varietate de culoare:
Greutate:
Productie oua:




Rasele de ornament si pitice se caracterizeaza prin caracterul decorativ al penajului, rotate, frizate, cu coada lunga. Din aceasta categorie fac parte rasele: Paduana, Olandeza, Houdan, Phoenix,formele pitice ale celorlalte rase (Cochinchina), precum si rasele pitice propriuzise: Mii de flori, Chabo, Sebrint, Bantam, etc.
RASA PADUANA
Originea: Padova, Italia
Varietate de culoare: auriu, argintiu, caramiziu
Greutate: cocos 2,5 - 3 kg, gaina 2 - 2,5 kg
Productie oua: 130 - 150 oua anual (greutate 55 grame)


RASA MOTATA OLANDEZA
Originea: Olanda
Varietate de culoare: negru, albastru
Greutate: cocos 2,5 - 3 kg, gaina 2 - 2,5 kg
Productie oua: 130 - 150 oua anual (greutate 55 grame)


RASA COCHINCHINA PITICA
Originea: China
Varietate de culoare: negru, alb, albastru, galben
Greutate: cocos 600 - 700 gr, gaina 500 - 600 gr
Productie oua: 70 - 80 oua anual (greutate 30 - 35 grame)


RASA CHABO
Originea: Japonia
Varietate de culoare: negru, alb, pestrit
Greutate: cocos 500 - 600 gr, gaina 400 - 500 gr
Productie oua: 70 - 80 oua anual (greutate 30 - 35 grame)





Gainile fac parte din clasa aves, ordinul galliformes, familia phasianidae.

Gaina este un animal domestic ce creste in tara noastra mai ales in gospodariile taranilor dar si in ferme.

Brahma este o gaina de culoare alb cu negru. Cocosu are intre 4,5 si 5,5 kg iar gaina 3,5 si 4,5 kg. O gaina produce anual 120-140 de oua.

Cochinchina este originara din china , are o culoare galben - potarnichiu si alb. Cocosul are o greutate de 4,5 - 5,5 kg iar gaina cantareste intre 3,5 si 4 kg. Gaina produce anual 80 - 100 de oua.

Wiandotte este originara din America de Nord si are culorile alb , argintiu, potarnichiu si negru, in penaj. Gaina cantareste 2,5 - 3 kg si produce intre 180 si 200 oua anual. Cocosul cantareste intre 3,5kg si 4 kg.

Alte rase de gaini: rhode-island, plymouth, sussex care este o rasa mixta pentru carne si oua, leghorn si italiana care sunt rase usoare , pentru oua, combatanta engleza care este o rasa luptatoare, gaina de portelan si phonix care sunt rase de ornament.

Numida meleagris este bibilica. Aceasta are 55 cm . Bibilica este originara din Africa si Arabia de Sud, a fost domesticita si raspandita in intreaga lume.

Acrryllium vulturinum, este bibilca vultur, care masoara 70 de cm. Se intalneste in Africa orientala stropicala.